Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lunty

aneb další věci, které se už na tyto stránky nevešly nebo jsem je sem z facebook_krabicka.jpgnějakého důvodu nezařadil, najdete na mé FB stránce.

A proč LUNTY? Asi jste již slyšeli přirovnání: "Je hubený jak lunt."

Nevím, jak v Čechách, ale na Moravě se tento výraz často používá ve smyslu "drobek, malý zbytek, prostě to, co odpadlo od rukou". Když zedník chce, aby mu pomocník (dřív nádeník) podal nějaký drobný kousek cihly nebo křídlice (střešní tašky), tak má na mysli drobný úlomek, velký třeba 1x2 cm. To stejné se týká tesařů nebo třeba pokrývačů, kteří potřebují  někde něco něčím malým podložit.

A jakou souvislost má lunt s Výstřelem? Moc se to neví, ale slovo lunt bylo dříve výrazem pro doutnák u starých střelných zbraní. Takže taková zápalnice předcházející výstřelu.

Tak jedenkrát týdně bych chtěl zveřejňovat některý z kraťoučkých příspěvků, vtípků nebo aforismů, některou z básniček či písniček, veršovánek a blbůstek, které mě nejdřív tak nějak spontánně napadly, pak ze mě vypadly, aby zapadly do jedné takové malé facebookové krabičky, jako je tady ta na obrázku.