Jdi na obsah Jdi na menu
 


ARZENÁL

8. 8. 2016

Generační střet.

Docela by mě zajímalo, jak je tato záležitost stará. Pravděpodobně již od pravěku, kdy starý vůdce kmene byl vyzván na souboj mladším sokem, kterému měl uvolnit posvátné místo v čele družiny? Bažil vyzyvatel po výhodách a požitcích s tímto postavením spojenými anebo měl v úmyslu dělat něco jinak, lépe a viděl "chyby", kterých se vůdce dopouštěl? Je to něco, co máme společného ještě se zvířaty? Vzpomeňme si na alfa samce u vlků...

Kdy se vlastně začalo rozlišovat na MY a VY? Zkusme se podívat na to, jak tento rozpor vnímají obě skupiny. Obě mají svým způsobem pravdu. MLADÍ sami sebe popisují jako jedince, kteří jsou zdraví, plni sil, snů a nadšení; jako nespoutané idealisty s nadhledem a perspektivou. A jak je přitom vnímá starší generace? Jako nezralé puberťáky, co jim ještě teče mléko po bradě, jako nezkušená mláďata ještě neznalá života. Jsou přece tak drzí, vulgární, hluční, povrchní a nestálí; neváží si hodnot vybudovaných starší generací a ještě nic nedokázali.

A co by pozitivního o sobě mohli říct ti STAŘÍ? Jsme přesvědčeni, že jsme rozumní konzervativci s nadhledem i zkušenostmi, s pevnými hodnotami a ustáleným životním stylem, kteří již něco zažili a kteří mají něco za sebou. Životní trable řešíme s přehledem a levou zadní. Přitom mladí nás vnímají jako odepsané, přízemní, patřící do šrotu, nudné a vyšťavené. Řečeno jejich slovníkem: to je fakt dost old school!

Winstonu Churchillovi je přisuzován výrok: "Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce, kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum." Střídání jedné generace druhou často provázejí revoluce, v lepších případech sametové, v těch horších násilné a krvavé. Vzpomene si někdo, jaký byl průměrný věk členů komunistické vlády před Listopadem 89? A jaký je dnes? Hrozně by mne zajímalo, jaké bylo generační složení husitů, jak to vypadalo během Velké francouzská revoluce, během VŘSR a třeba Arabského jara. Možná, že už takové studie existují. Nevím. Jaký je rozdíl ve věku organizátorů středověkých a dnešních revolucí? Byli - na svou dobu - mladí či staří? Co je autentický výbuch hněvu mládí a co je předem zinscenovaný scénář? Kdo je nástrojem, kdo je obětí a kdo je vítězem? Ten, jenž pak píše (a přepisuje) dějiny…

Filmů, povídek, románů a písniček na toto téma je víc než kapek rosy k ránu. Jednou z nejhezčích písniček je ta od Petra Nováka s výborným textem Michaela Žantovského: Jsme jenom vaše děti.

ARZENÁL byl původně zamýšlen taky vážně. Jako výbušná směs patosu a ideálů mládí říznutá ozbrojenou vzpourou proti starým pořádkům. Jenže přišla skvělá rock´n´rollová hudba od Lukáše a naráz to, co vypadalo jako konflikt, vyznívá jako nadsázka a úlet. Dráždivé dekolty i spící atomovka...To už tady kdysi bylo, ne?
Jakoby nevyhnutelný střet mládí a staří byl vyřešen ironickým nadhledem, který si dělá srandu tak trochu sám ze sebe. Kéž by stejným způsobem končila každá revoluce….

ARZENÁL
Hudba: Lukáš Vondráček
Hraje a zpívá: Silent Scream

Text: Rosťa Jančík

1)
Ptám se: „Táto, dědo, babi,
co udělá z lidí sraby,
proč couvají jako krabi?
Chci to vědět, nechci, abych
sebe sám se bál.

2)
Odpovědí labyrinty,
podrazy, lži, klamy, finty,
vytáčet se, klopit oči.
A výmluvy: svět se točí
zejtra zase dál

Ref.:
My jsme časovaná bomba,
bicí, repráky a komba.
Nás dráždí ženské dekolty,
v kufru písničky, a né kolty

My jsme časovaná bomba,
atomovka v katakombách.
Přeplněný zbrojní sklad,
co hlídá stará plomba.

3)
Ve snaze skrýt vlastní krachy
strkáte nám snobský prachy.
Smyslem bytí přece není
syslení a podvádění.
Zač by potom stál?

4)
Budování kariéry -
cihly pevné bariéry.
Smlouvy, účty a složenky,
obchodňáky, peněženky,
- novodobý chrám.

Ref.:
My jsme časovaná bomba,
bicí, repráky a komba.
Nás dráždí ženské dekolty,
v kufru písničky, a né kolty

My jsme časovaná bomba,
atomovka v katakombách.
Přeplněný zbrojní sklad,
co hlídá stará plomba.

5)
Kompromisy slabé svádí,
pravda není harampádí.
Život je jen jedna šance,
ten nestřeží v žádný bance
bezpečnostní rám.

6)
Já odmítám sliby – chyby
studené a kluzké ryby.
Já vám kašlu na alibi,
na slovíčka jestli, kdyby.
Na to ruku dám!

Ref.: - 2x:
My jsme časovaná bomba,
bicí, repráky a komba.
Nás dráždí ženské dekolty,
v kufru písničky, a né kolty

My jsme časovaná bomba,
atomovka v katakombách.
Přeplněný zbrojní sklad,
co hlídá stará plomba.